Kosten van aardgasvrij wonen

Hoe betaalbaar is aardgasvrij wonen?

Bij collectieve oplossingen geldt dat de prijs voor duurzame warmte is gekoppeld aan de gasprijs. Dat is bepaald in de Warmtewet. Daarin wordt het NMDA-principe gehanteerd (Niet Meer Dan Anders-principe). Zo beschermt de overheid de consument tegen extreem hoge prijzen. De gemeente Oegstgeest heeft bovendien als doelstelling dat het warmtenet open, betaalbaar en duurzaam moet zijn. De gemeente maakt hier dus afspraken over met mogelijke warmtebedrijven.

Bij individuele oplossingen is het NMDA-principe lastiger te hanteren. U bepaalt hier immers zelf uw duurzame bronnen en uw isolatiegraad. De kosten zijn dan afhankelijk van vele factoren. Zo is er groot verschil in prijs tussen de verschillende soorten warmtepompen. En ook aan infraroodpanelen en houtkachels hangen andere prijskaartjes. Er zijn veel isolatiemogelijkheden. Het kan zijn dat er in huis aanpassingen nodig zijn, zoals de aansluiting in de meterkast. Voor een warmtepomp is er een subsidie van het Rijk beschikbaar, de ISDE-regeling[1].

Wat voor effect heeft de overstap naar aardgasvrij wonen op de waarde van mijn woning?

Een goed geïsoleerde woning die klaar is voor de toekomst is waardevast. Het isoleren zorgt voor een comfortabele woning met een lager energieverbruik en een lagere energierekening. Daarnaast hebben deze maatregelen een effect op het energielabel van uw woning. Een hoger energielabel komt ten goede aan de waarde van de woning.

Is uw woning al aardgasvrij? Dan heeft dat natuurlijk ook een positieve invloed op de waarde van uw woning. Een volgende eigenaar hoeft zich dan immers geen zorgen meer te maken over aardgasvrij worden. Daar betaalt een volgende eigenaar graag meer voor dan voor een vergelijkbare woning die nog aardgasvrij moet worden.