Het warmteplan in de Bloemenbuurt
Waarom is de Bloemenbuurt als eerste aan de beurt voor het opstellen van een warmteplan?
Dat is bepaald in de Transitievisie Warmte. Hierin staat beschreven hoe de gemeente Oegstgeest de komende jaren stappen wil zetten om het gebruik van aardgas voor verwarming van gebouwen wil afbouwen. Er staat onder meer in wat de meest kansrijke duurzame warmtebronnen zijn per wijk zijn en welke wijken al voor 2030 kunnen starten met het overschakelen van verwarmen en koken op aardgas naar duurzame alternatieven. In de Transitievisie Warmte zijn de Bloemenbuurt (en Nieuw-Rhijngeest als kansrijke wijken aangewezen. In een projectgroep met onder andere netbeheerder Liander en de woningcorporaties zijn er criteria opgesteld om te kunnen bepalen welke wijken kansrijk zijn om te starten. Zo is er onder meer gekeken naar kansen om de aanpak van de wijk op hetzelfde moment te doen als al eerder geplande werkzaamheden. Zoals de vervanging van riolering en/of andere leidingen en groot onderhoud aan woningen van de woningcorporaties.
De Bloemenbuurt is aangewezen als kansrijk, omdat uit het onderzoek blijkt dat een warmtenet voor een deel van de wijken in Oegstgeest aannemelijk is. De Bloemenbuurt is een van deze wijken, waarbij we inzetten op een hoge temperatuur waardoor vergaande isolatie nog niet meteen noodzakelijk is. Deze netten moeten gevoed worden door lokale of regionale warmtebronnen. Daarnaast bestaat er in deze wijk een relatief hoog gehalte aan woningcorporatiebezit waardoor snelheid kan worden gemaakt in het aansluiten van woningen.
De komende jaren zal de Transitievisie Warmte regelmatig worden aangepast met de nieuwste inzichten. Bijvoorbeeld de inzichten die we opdoen bij het maken van het warmteplan voor de Bloemenbuurt.
Wat betekent het dat de Bloemenbuurt is aangewezen als kansrijke wijk?
Dat de Bloemenbuurt als kansrijke wijk is aangewezen, betekent niet dat de wijk meteen van het aardgas af gaat. De eerste stap daarnaartoe is het maken van een warmteplan. Dat doen we in samenwerking met buurtbewoners, gebouweigenaren, de netbeheerders, woningcorporaties en andere relevante stakeholders.
Voor het warmteplan gaan we onder meer onderzoeken of en hoe de aardgasvrije oplossingen die uit de Transitievisie Warmte als kansrijk worden gezien, het beste passen binnen de wijk en kunnen worden gerealiseerd. Belangrijk onderdeel daarvan is een inschatting van de kosten voor woningeigenaren en huurders. Ook het meenemen van bewoners in de keuzes die er zijn, is een belangrijk onderdeel van het warmteplan.