Energie besparen en isolatie

Wat kan ik doen om energie te besparen?

U kunt heel veel doen om ervoor te zorgen dat uw energiegebruik en uw energierekening omlaag gaan. Lang niet alles wat u kunt doen vraagt om (hoge) investeringen. U kunt al energie besparen door de verwarming een graadje lager te zetten, de verwarming uit te zetten in ruimtes waar u niet bent, deuren achter u dicht te doen en de lichten uit te doen als u niet huis bent. Apparaten zonder aan-/uitknop uit het stopcontact halen wanneer u deze niet gebruikt helpt ook, evenals korter douchen.

Andere maatregelen kosten u kleine geldbedragen en verdienen zich snel terug. Bijvoorbeeld het dichten van kieren met tochtstrips of het aanbrengen van radiatorfolie op de radiatoren. U kunt elektriciteit besparen door gloei- of spaarlampen te vervangen door ledverlichting. Een waterbesparende douchekop scheelt ook veel warm water.

Wat kan ik doen om mijn huis (beter) te isoleren?

Er zijn ook maatregelen die meer geld kosten. Zoals het aanbrengen van (drie)dubbelglas en (beter) isoleren van vloeren, muren en daken. Met deze maatregelen bespaart u nóg meer energie. Deze maatregelen lonen ook vaak snel; hoe snel is afhankelijk van de staat van uw woning. U kunt een afspraak met een energiecoach maken om erachter te komen wat voor u goed werkt.

Het Duurzaam Bouwloket kan u adviseren welke isolerende maatregelen bij u en uw huis passen en waar u het beste mee kunt beginnen. Voor advies en voorbeelden vanuit eerdere energiebesparende wijkaanpakken kijkt u op de website van het Duurzaam Bouwloket[1] en selecteert u de gemeente Oegstgeest.

Voor de duurdere ingrepen zijn er subsidies om u in de kosten tegemoet te komen. Zo is er vanuit het Rijk een subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen voor Verenigingen van eigenaars, de SVVE[2]

En hoe zit het dan met ventileren?

Let bij het isoleren van uw woning op dat u ook kijkt naar de ventilatie. Voor een gezond binnenklimaat is het noodzakelijk dat de ventilatie voldoende is en is aangepast naar eventuele isolatiemaatregelen. Ventilatie is ook nodig om ervoor te zorgen dat de lucht droog genoeg is. Is de lucht te vochtig, dan verwarmt deze niet goed en dat leidt tot hogere verwarmingskosten. Meer informatie hierover vindt u ook op de website van het Duurzaam Bouwloket[1].

Ik wil graag van het gas af, maar ik woon in een appartement. Wat kan ik doen?

Als u eigenaar bent van het appartement, is het in uw geval eerst zaak om te checken welke delen van uw woning onder uw eigen verantwoordelijkheid vallen en waar er sprake is van collectieve verantwoordelijkheid en dus de VvE aan zet is. Vaak valt koken onder uw eigen verantwoordelijkheid, maar het dak valt onder de verantwoordelijkheid van de VvE. Ook de verwarming van de woning is vaak een collectieve aangelegenheid. Door actief mee te doen met de VvE of dit onderwerp op tafel te leggen, kunt u de warmtetransitie in uw gebouw versnellen.

Huurt u uw appartement? Kijk dan hieronder voor wat u kan doen.

Ik wil graag van het gas af, maar ik woon in een huurhuis. Wat kan ik doen?

Als huurder bent u in eerste instantie afhankelijk van uw verhuurder. U kunt met uw verhuurder contact opnemen of er plannen zijn en om aan te geven op welke manier u zou willen en kunnen bijdragen. In de tussentijd kunt u met uw verhuurder ook kijken of er stappen te zetten zijn in energiebesparing en om uw woning alvast klaar te maken voor de transitie. Ook voor huurwoningen zijn er subsidies beschikbaar, zoals de SVOH[3].

Ik ga verbouwen. Wat is verstandig om te doen?

Mocht u gaan verbouwen, denk er dan aan dat uw huis in de toekomst mogelijk geen gasaansluiting meer heeft. Denk daarom goed na over de volgende punten:

  • Gaat u uw dak vervangen, een extra muur bouwen of de vloer vervangen? Dat is een goed moment om eens na te denken over het (verder) isoleren van uw woning. Bijvoorbeeld door de zolder of spouw te isoleren of vloerverwarming aan te leggen. Kijk ook eens op www. verbeterjehuis.nl.

  • Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Kijk dan of het handig is om voor een duurzaam alternatief te kiezen. Ziet u dat nog niet zitten? U kunt er tussentijds voor kiezen een tweedehands cv-ketel aan te schaffen. U kunt er ook voor kiezen om een cv-ketel te leasen.

  • Gaat u de keuken verbouwen? Kijk dan of u kunt overstappen op elektrisch koken. Een inductiekookplaat is vaak de beste oplossing. U heeft dan wel pannen nodig die geschikt zijn voor koken op inductie. En in sommige gevallen een extra stop in uw meterkast.