Energie besparen en isoleren

Het aardgas wordt niet van de ene op de andere dag afgesloten. Het vervangen van de cv-ketel door een alternatief voor aardgas is meestal pas de laatste stap in de verduurzaming van uw woning,  appartement of pand.

Er komt heel wat kijken bij het aardgasvrij maken van een woning. Veel alternatieven voor aardgas kunnen namelijk niet zo’n hoge temperatuur bereiken als aardgas. Het is daarom belangrijk dat de warmte goed binnen in het huis blijft. Dit kan door de woning goed te isoleren.

Het isoleren van de woning en besparen van energie is voor u steeds aantrekkelijker, omdat u daarmee de stijgende energierekening tegengaat.  Isoleren en besparen van energie zijn daarom stappen waar u geen spijt van krijgt (zie onder: ‘geen-spijtmaatregelen’.

Het gaat dan vooral om maatregelen waarmee u minder of geen aardgas meer verbruikt. Denk aan koken op inductie in plaats van aardgas of (extra) isolatie van dak, muur of vloer/ondergrond.

Brochure over energiebesparende maatregelen

De gemeente Oegstgeest heeft ook een brochure geschreven over energiebesparende maatregelen. Hierin leest u meer over wat deze maatregelen inhouden en welke mogelijk geschikt zijn voor uw huis. Via de knop hieronder kunt u de brochure vinden. 

Geen-spijtmaatregelen

In de ene woning moeten meer stappen worden genomen om te isoleren dan in het andere. Vaak is het zo dat er meer geïsoleerd moet worden in relatief oude panden dan in nieuwbouw.

In de Bloemenbuurt is het isoleren van woningen belangrijk, omdat de meeste relatief oud zijn en bijna de helft van de woningen in de wijk energielabel D hebben. Dat kan beter! Voor sommige warmteoplossingen is dit zelfs noodzakelijk. Hoe lager de temperatuur van de alternatieve bron voor aardgas, hoe meer je moet isoleren.

Hieronder is te zien welke maatregelen voor isoleren en energie besparen genomen kunnen worden voor bepaalde gebouwjaren.

Verschillende geen-spijtmaatregelen per woningtype.

Hieronder is te zien welke maatregelen genomen kunnen worden in gebouwen die gebouwd zijn in de jaren ’60. De meeste gebouwen in de Bloemenbuurt zijn gebouwd in die periode.

Gebruik de slider om geleidelijk te wisselen tussen de twee afbeeldingen.

De interactieve visual hierboven laat zien welke van veranderingen in een jaren '60-woning kunnen worden aangebracht om deze te verduurzamen. Verschuif de pijl naar rechts om te zien hoe u uw woning kunt verduurzamen!

Handige websites

Op deze websites vindt u meer informatie over hoe u zelf aan de slag kunt met het verduurzamen van uw woning, appartement of pand:

Als u meer wilt weten over uw woning en wat u kunt doen om energie te besparen, kunt u ook advies vragen aan een energiecoach: zie Energie | Thema | Goed Oegstgeest (gagoedoegstgeest.nl).