Algemene vragen over aardgasvrij wonen

Waarom gaan we van het aardgas af?

Er zijn verschillende redenen waarom we stoppen met het gebruiken van aardgas.

Ten eerste omdat we dat internationaal en nationaal met elkaar hebben afgesproken. In 2015 ondertekende Nederland – net als bijna alle andere landen op de wereld – het Akkoord van Parijs. Daarin is afgesproken dat de opwarming van de aarde beperkt moet worden tot maximaal 2 graden, liefst maximaal 1,5 graad. Dat kan door de CO2-uitstoot te beperken. CO2 veroorzaakt namelijk het broeikaseffect, waardoor het warmer wordt op aarde. In 2019 hebben politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke partijen afgesproken dat in Nederland voor 2050 de CO2-uitstoot beperkt moet worden met 95% ten opzichte van 1990. Een groot deel (ongeveer 20%) van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het gebruiken van aardgas om mee te verwarmen en om op te koken. Daarom gaan we in Nederland – en dus ook in Oegstgeest – op termijn stoppen met het gebruik van aardgas.

Een andere reden waarom we stoppen met aardgas gebruiken is dat de winning van aardgas allerlei problemen veroorzaakt. Bijvoorbeeld in Groningen, waar aardbevingen schade veroorzaken. Ook willen we niet langer afhankelijk zijn van andere landen, zoals Rusland of het Midden-Oosten. Bovendien zijn de voorraden aardgas niet oneindig. Vroeg of laat is het aardgas op.

Hoe maken we Oegstgeest aardgasvrij?

We werken in stappen toe naar een aardgasvrij Oegstgeest. De stappen staan beschreven in de Transitievisie Warmte. Hierin staat beschreven wat de gemeente gaat doen om stapsgewijs aardgasvrij te worden en ook – op hoofdlijnen – wat de rol van andere belanghebbenden zoals ondernemers en inwoners is. We gaan wijkgericht aan de slag, iedere wijk is anders en vraagt zijn eigen aanpak.

Voor een aantal wijken of buurten staat ook beschreven welke alternatieven voor aardgas kansrijk kunnen zijn. In deze wijken kunnen we al zien welke warmteoplossingen waarschijnlijk het duurzaamst zijn en de laagste kosten van aanleg, gebruik en onderhoud zullen hebben. In de ‘wijkwarmteplannen’ gaan we dit nog nauwkeuriger onderzoeken.

Ik ga verbouwen. Wat is verstandig om te doen? 

Mocht u gaan verbouwen, denk er dan aan dat uw huis in de toekomst mogelijk geen gasaansluiting meer heeft. Denk daarom goed na over de volgende punten:

  • Gaat u uw dak vervangen, een extra muur bouwen of de vloer vervangen? Dat is een goed moment om eens na te denken over het (verder) isoleren van uw woning. Bijvoorbeeld door de zolder of spouw te isoleren of vloerverwarming aan te leggen. Kijk ook eens op www. verbeterjehuis.nl.

  • Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Kijk dan of het handig is om voor een duurzaam alternatief te kiezen. Ziet u dat nog niet zitten? U kunt er tussentijds voor kiezen een tweedehands cv-ketel aan te schaffen. U kunt er ook voor kiezen om een cv-ketel te leasen.

  • Gaat u de keuken verbouwen? Kijk dan of u kunt overstappen op elektrisch koken. Een inductiekookplaat is vaak de beste oplossing. U heeft dan wel pannen nodig die geschikt zijn voor koken op inductie. En in sommige gevallen een extra stop in uw meterkast.